Wortellogica: zeker weten

Heel veel dingen lijken logisch, maar is dat ook zo? Soms slaat het helemaal nergens op. Wortellogica gaat over zaken die we gewoon vinden, die we zo zeggen of zelfs zo doen en die we allemaal als logisch beschouwen. In deze rubriek tart ik dat wat logisch is. De logica van een wortel.

Er zijn maar twee zekerheden in het leven:
geboren worden en dood gaan.

 

Lieve mensen,

Momenteel word je dood gegooid met kreten als: het is crisis, een onzekere tijd, een moeilijke tijd. Volg de regels, want anders… Alles wordt duurder, minder, slechter, anders…

Er is meer onzeker dan er zeker is. En het lijkt voor een groep mensen wel iets heel verrassends, heel nieuws te zijn. Net zoals er iets is waar mensen dood aan gaan, hun baan door kwijt raken, pijn en verdriet van ondervinden, bang voor zijn. Het zit in de aard van de mens om dingen zeker te willen weten. En tegelijkertijd weten we ook dat de meeste zekerheden maar tijdelijk zijn. Behalve dan dat je geboren wordt en zeker weten een keer doodgaat.

Dat doodgaan is een interessant gegeven. Je kunt er bang voor zijn, je kunt het omarmen, je kunt er helemaal aan toe zijn, je kunt het in de ogen kijken, je kunt ‘m ontvluchten, je kunt er heel dichtbij komen en ook nog helemaal niet mee bezig zijn. Het is het einde van een leven, en toch ook weer niet.

De één z’n dood is de ander z’n brood.

Wat goed is voor de één, is het niet voor de ander. Geen enkele wet of regel biedt garanties. Ze zijn bedacht omdat mensen het nodig hebben om op een prettige manier samen te kunnen leven. Regels, wetten, richtlijnen, protocollen, maatstaven, handleidingen, zelfs gebruiksaanwijzingen zullen en kunnen nooit voor iedereen en voor ieder geval toepasbaar zijn. Een oordeel is echter snel geveld. Iedereen heeft z’n eigen reden om iets wel of niet te doen. De mondkapjes fabrikant vindt uiteraard dat je ze moet dragen, de kleding maker ziet een markt om ze te maken. Ondernemers zullen meteen inspringen op een veranderende markt. Want aan lief en leed is geld te verdienen. Dat is zeker. Net als aan oorlog en vrede.

Dus misschien zijn er toch meer zekerheden in het leven dan alleen geboren worden en doodgaan. Ik weet het eigenlijk wel zeker. 😉

Groetjes,

Miranda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *