Blog

Wortellogica

column geschreven voor de Gaanderbode, dé dorpskrant van Gaanderen

Heel veel dingen lijken logisch, maar is dat ook zo? Soms slaat het helemaal nergens op. Wortellogica gaat over zaken die we gewoon vinden, die we zo zeggen of zelfs zo doen en we allemaal als logisch beschouwen. In deze rubriek tart ik dat wat logisch is. De logica van een wortel.

Samenwerken is moeilijk en moet je leren

Als ik zo in Gaanderen rondkijk, dan willen we allemaal best samen, en werken doen er ook een hoop en geleerd wordt er genoeg. Dus dat moeilijk kan in de prullenbak want zo moeilijk is het dus niet. Zet een clubje mensen bij elkaar met dezelfde hobby, en huppakee samen zorgen ze ervoor dat ieder individu z’n hobby kan uitoefenen. Ze zoeken elkaar ook op. Logisch, ze hebben hetzelfde doel.

Dus: wil je als juf of meester zorgen dat de hele klas gaat samenwerken? Zorg dan dat ze allemaal boos op je worden. Zul je zien wat ze ineens samen kunnen. En de ouders erbij. Ja, als je het goed aanpakt, krijg je de hele school in de benen. Het is even uitkienen welke knuppel je het best in het hoenderhok kunt gooien, maar effect is verzekerd.

De makkelijkste weg om anderen samen te laten werken is dus door ze allemaal boos te laten worden op jou. Wil je zelf samenwerken met anderen, heb je een andere tactiek nodig. Dan lijkt het me handig dat je het woord ‘werken’ eraf haalt. Samen willen we best, maar van werken worden we zo moe. Het hele woord alleen al doet mij zweten. Daar heeft ook niemand zin in. Logisch toch?

Samen bereik je meer dan alleen. Oftewel: zo gauw je merkt dat het alleen niet lukt, ga je vanzelf iemand zoeken om het samen mee te doen. Als nu iedereen dat ontdekt en iemand opzoekt om samen mee te doen, dan zouden er in Gaanderen nog weleens flink wat mensen op de been kunnen komen om samen eens wat zaken aan de gemeente Doetinchem duidelijk te maken. Ik zie op mijn netvlies al een colonne richting gemeentehuis lopen om samen even duidelijk te maken dat Gaanderen als dorp het een en ander nodig heeft en wel nu.


No Comments Yet


Geef een reactie