Blog

Hellup, ik moet weer naar school!

Hellup, ik moet weer naar school!

Of: Yess, ik mag weer naar school! En alles wat daar tussen zit. School is niet voor ieder kind een feest. Het zou wel moeten volgens de wet passend onderwijs, maar het is niet zo. Bij lange na niet. Vooral het regulier onderwijs is voor een groep kinderen ‘wel leuk, maar zo jammer van al die vrije tijd die erin gaat zitten’ zoals mijn opa dat zou zeggen. Hij dacht er net zo over. Er zijn ook kinderen bij wie de gedachte aan school er alleen al voor zorgt dat ze slapeloze nachten hebben. Hun humeur verandert en van het vrolijke, ondernemende kind dat je tijdens 4 weken vakantie hebt gezien, blijft niets meer over. Zo ging dat tenminste altijd bij onze kinderen.

Jezelf kunnen zijn

De eerste week van de zomervakantie brachten mijn kinderen meestal vooral in bed en voor de tv door. Je moest dan ook niets van ze vragen, ze waren gewoon totaal los. Gaven toe aan hun vermoeidheid. Dat deden ze omdat wij als ouders ze dat dan gunden omdat wij de hijgende eisen van de maatschappij, in de vorm van school, niet meer in onze nek voelden. En om eerlijk te zijn: wij waren net zo moe. Het hele jaar door waren we bezig met onze kinderen elke dag maar weer op te peppen om naar school te kunnen. Om zo’n dag gewoon te doorstaan. Over leren hadden we het in het begin nog wel. Later dachten we daar al niet eens meer aan. Als ze het maar vol hielden. Als ze dan ook nog wat leerden was het mooi mee genomen. Nu klinkt dit erg negatief en enige relativatie is wel op z’n plaats. Het was niet altijd zo. Bovendien duurt het een paar jaar voor je als ouders door hebt wat er aan de hand is, waar je mee bezig bent. Dan duurt het nog een jaar voor het echt door dringt en je oplossingen gaat zoeken. Want er zijn problemen. Dat vindt school, de psychiater, de familie, de buurt…. iedereen. En problemen los je op. Een van die problemen was het weer naar school moeten na een vakantie. En vooral in de zomer.

Na de eerste week begonnen onze kinderen altijd van alles te ondernemen. Werden het eigenlijk hele andere kinderen en ging alles veel makkelijker. Taken doen in huis, samen dingen doen, eten, slapen. Vier heerlijke weken braken aan waarin ze helemaal zichzelf konden zijn. Waarin ze ook ontwikkelingssprongen maken op sociaal en emotioneel gebied. Maar ook wel op andere gebieden. Je zelf kunnen zijn, zo belangrijk om je te kunnen ontwikkelen. Ook als ouders voelden wij ons hier happy bij: we hoefden eigenlijk niets te doen. Alleen te genieten van onze kids.

Weer naar school, stevig in je schoenen

En dan nadert de laatste vakantieweek. Het begint met gedachten, voorzichtige zorgen, dan beginnen de kinderen erover. Of niet, maar jijzelf want je moet ze voorbereiden. En dan is het al mis. En in plaats van dat je kinderen uitgerust aan school beginnen, zijn ze dan al weer gestrest. En dat was echt niet je bedoeling. Sommige kinderen zijn hun ouders ook ver voor. Die zijn er zelf al mee bezig, maken zich druk. Het verschil tussen hoe zij in elkaar zitten en wat men op school van hen verlangt is te groot. Wat helpt dan wel? Wat voor onze kinderen hielp was dat ze op de basisschool de laatste vrijdag van de vakantie al begonnen. Zij hadden de klas al gezien, de juf gesproken en hun laatje al ingepakt. Terwijl er verder geen kinderen waren. Achteraf hadden ze meer nodig, was dit een pleister plakken op een etterende wond. Ze moesten ervaren dat ze goed zijn zoals ze zijn, zichzelf kennen, weten welke talenten ze hebben en die ook kunnen gebruiken. Regelmatig contact met peers om te ontdekken dat zij niet anders zijn maar er ook anderen zijn. Vandaar dat ik zo blij ben dat ze nu in het K.i.K.Atelier hun plek hebben gevonden.

Praktisch Passend Onderwijs en Zorg, en opvoeden

Wat begint je schooldag anders als je vol zelfvertrouwen, ontspannen en talentbewust na een vakantie kunt beginnen. In een kleine groep eerst jezelf stevig neerzetten zodat je ook buiten school jezelf kunt blijven. In ieder geval veel meer. Gesteund door anderen die je begrijpen en tips geven. Een niet passend schoolsysteem hoeft niet perse te betekenen dat je jezelf dan maar helemaal moet aanpassen. Hou de regie bij jezelf. Stevig in je schoenen de uitdagingen van het leven aan gaan.  Dat is eigenlijk wat we voor onze kinderen willen. Dat ze de tools hebben om hun eigen geluk te vinden. En dat je daar als ouders van mag genieten. Maar zeker ook als leerkracht, docent en hulpverlener. Maar hoe dan?

Dat ontdek je tijdens de Masterclass Praktisch Passend Onderwijs en Zorg of aanbod voor ouders en andere opvoeders

Foto: Magnetic Fotografie

No Comments Yet


Geef een reactie